IK Multimedia Amplitube 4
+
IK Multimedia Amplitube 4

Amplitube 4, Software Amp Simulator from IK Multimedia in the Amplitube series.

  • Increase or decrease font size
  • Print
  • RSS

All user reviews for the IK Multimedia Amplitube 4

  • Like
  • Tweet
  • Submit
Average Score:3.0(3/5 based on 1 review)
 1 user review100 %
Audience: Anyone Value For Money : Correct
Not satisfied with those reviews?Request a new review
View price information
tarz200tdi03/31/2016

tarz200tdi's review"An interesting evolution from the previous version, but with a real latency problem"

IK Multimedia Amplitube 4
To begin with, my review only intends to be an average user's review - I'm not a geek or anything, my computer is quite correct but ages slowly.

My config: POD HD300 with all contents deactivated (amps, fx, cabs) used as a soundcard, to an iMac i5 from late 2011 with 8GB of RAM.

The first overall constatation is very positive, espacially compared with Amplitube 3 which never managed to convince me to let my POD HD down (into Garage Band), which sounds were quite better (cleaner, more realistic, more dynamics, in a word more of a real mic'ed amp than a digital bee-like tone). With version 4, it's way easier to get a "real sound", which can entirely be set up as you like (amp, fx, cab, speaker, mics and so on), plus with a real interaction between all elements. Grain-wise, I finally feel a real pleasure playing on computer-based models (with lows that hold up, musical hi-mids and dynamics at both your right hands and volume knob). My POD only (temporarily?) owes me keeping it to its role as a soundcard.

Yet, I have a real latency problem. This already was a problem with Amplitube 3, but reversely. Here's the problem:
> in standalone mode, Amplitube 3 worked very well, but using it as an AU plugin in Garage Band was just horrible
> with Amplitube 4, it's just the other way around: standalone mode offers a horrible latency (with the buffer set at 512), but everything goes well in GarageBand after faking I intended to record, unless I try to create a new, quite complex preset, then latency goes nuts again. No problem, you record again, start a new countout, stop and it works!

I want to make it clear that this latency problem occurs while CPU and RAM uses are still very, very low.

Finally, after detailing these problems which may owe as much to my equipment and rather modest qualities as a user as to the software itself, it's a coherent product for training and home recording.